Odżywianie

Ponizej zamieszczam kilka podstawowych informacji nt. żywienia pilkarza, są to podstawowe informacje, które powinien znac każdy sportowiec, umozliwia mu one osiągniecie lepszych wyników w danej dyscyplinie, w tym wypadku piłce noznej.

 

 

Jak powszechnie już wiadomo, odżywianie w sporcie jest równie ważne co sam trening.... brzmi to nieco kontrowersyjnie ale tak po prostu jest. Wyobraźcie sobie ogromną maszynę najnowocześniejsza i w ogóle wspaniałą , która nie ma paliwa, oleju płynu do spryskiwaczy itp. Po prostu nie nada się do niczego. Do takiej maszyny można porównać organizm, który sportowiec powinien traktować jak świątynie. A wiec parę słów wstępu ... rozróżniamy trzy główne składniki odżywcze węglowodany, białko i tłuszcze. Węglowodany to jest właśnie owo paliwo , węglowodany czyli cukry dzielimy na proste i złożone. Zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie węgli złożonych ponieważ ich energia uwalniana jest stopniowo, a nie na zasadzie eksplozji tak jak jest to w przypadku cukrów prostych. Najlepszym źródłem węglowodanów złożonych są takie produkty jak ryż, kasza, makarony. Lecz nie odrzucajmy całkowicie cukrów prostych, bo np. po treningu przyda się szybkie uzupełnienie glikogenu w mięśniach do tego mogą służyć np. chleb ryżowy (taki w okrągłych kawałkach).


Elementem budującym nasze mięsnie jest białko, może ono być wykorzystane jako element energetyczny ale tylko przy niedoborze naszego "paliwa" czyli węglowodanów. Więc nie dopuśćmy do tego aby tak się stało, białko ma budować. Podstawowym elementem i jednostka budulcowa łańcuchów polipeptydowych jest aminokwas .... hm ale po co wam to wiedzieć, skoncentrujmy się na bardziej ogólnym ale zarazem praktycznym zastosowaniem niniejszego tekstu J . Najlepszym źródłem białka jest ser biały, pierś z kurczaka, tuńczyk. Następnym ważnym składnikiem są tłuszcze które również są w niektórych sytuacjach wykorzystywane do dostarczenia energii ale znacznie rzadziej. Nie jest bez znaczenia z jakiego źródła czerpiemy tłuszcze . W diecie piłkarza preferujmy tłuszcze roślinne nad zwierzęcymi. Polecane są tłuszcze : oliwa z oliwek, olej z pestek winogron.... tłuszcze zakłócają wykorzystywanie przez organizm energii zgromadzonej w węglowodanach, lecz tłuszcze są niezbędne w naszej diecie ponieważ tylko w ich obecności przyswajane są niektóre witaminy.


Następna grupą są witaminy i minerały które w diecie sportowca muszą być dostarczane w zwiększonej ilości dlatego że przy takim wysiłku aerobowym jakiemu poddany jest piłkarz, wiele cennych składników jest wydalane przez organizm z potem. Szczególnie ważny jest magnez, który ułatwia czerpanie energii z węglowodanów. Najlepszym źródłem witamin i minerałów są owoce i warzywa. Zdecydowanie preferujmy warzywa i owoce w postaci surowej, po ugotowaniu sa one niejako wyprane z witamin i minerałów. Ale często witaminy i minerały z pożywienia nie pokryją naszego zapotrzebowania, tak wiec musimy sięgać po izotoniki, tabletki itd.


Następną ważną rzeczą o której musimy pamiętać to woda .... którą musimy pić nawet wtedy .... gdy nam się nie chce pić , szczególnie jak jest gorąco, sięgajmy po wode niegazowaną ponieważ będziemy mogli ją wypić łatwiej w większych ilościach niż gazowana, która notabene wypłukuje Mg i podrażnia układ pokarmowy L. Pijmy przed po i w trakcie treningu, zapadając małe łyczki a nie pijąc jednym haustem

 

A teraz kilka głównych zasad odżywiania piłkarza.
1. pij dużo wody
2. zróżnicowane posiłki i różne źródła składników to podstawa
3. rozbij posiłki na 4-5 mniejszych a nie najadaj się do syta powiedzmy w 3 posiłkach które często zamiast dodać ci energii po prostu cię rozleniwiają, wieksza ilość posiłków polepszy przemianę materii
4. jedz dużo surowych warzyw i owoców : szczególnie banany
5. im mniej przetworzone jedzenie tym lepiej tak wiec zachowajmy kolejność surowe-> gotowane -> grilowane-> smażone
6. unikaj pustych kalorii słodycze, alkohol, coca -cola
7. ostatni posiłek(składajacy sie przedewszystkim z weglowodanow zlozonych okolo100gram, okolo 25 gram bialka oraz rozsadnej ilosci tluszczy)jedzokoło 3hprzed meczem (rozgrzewką przd meczem)/treningiem - pół godziny przed meczem zjedz banana
8. nie jedz tuż przed snem, żołądek chce iść spać, nie męcz go wtedy, zachowaj 3 h głodówkę przed snem
9. do 20 minut po treningu zjedz weglowodany proste okolo 30-50 gram(slodycze, cukier) w celu uzupelninia glikogenu w miesniach a tym samym lepszej regeneracji

10uzupelniaj diete w magnez oraz witaminy i mineraly

 

 

Teraz najważniejsze używki....
1. A więc tak wszystko dla ludzi, nawet powiem tak lepsze piwo po meczu niż coca-cola ;- ))
2. Papierosy odpadają na starcie, nie można ich obronić w żaden sposób.
3. Kawa ...hm .... nie tuz przed wysiłkiem, ale jak już to rozpuszczalna, pamiętajmy jednak że wypłukuje Magnez.

Suplementacja: dla piłkarza kreatyna (zwiększa wytrzymałość i przerób węgli), glukoza tak (przyjmowana z kreatyną)

 

NAPOJE

Kiedy pocisz się mało,wystarczy woda. Ale kiedy wydzielasz duuuuuuużo potu(podczas treningu,ciepłej pogody lub dużej wilgotności,powinieneś pić napoje,które zawierają, wodę,węglowodany i sód.To pomoże utrzymać ciało odpowiednio nawilżone,a także je odżywi.Takie napoje można kupić w sklepie(powerade, izotonik plussssz, izostar itp)lub zrobić samemu.Oto kilka propozycji.

-Napoje dla sportowców zawierają od 8%węglowodanów(nie więcej niż 7 gramów na 100mililitrów)
-50 gram glukozy lub cukru,szczypta soli na litr wody
-Pół litra niesłodzonego pomarańczowego lub grejpfrutowego soku,sczypta soli i pół litra wody
-200 mililitrów wody sodowej i szczypta soli,żeby raze z wodą uzyskać 1,3litra.Rób nowy napój codzniennie,wylewaj niekorzystany w danym dniu.Pamiętaj aby butelka była zawsze czysta.Napoje z cukrem przyciągają insekty i owady.To jest bardzo ważne,byś nie pił nieświeżych napojów,zwłaszcza gdy jest ciepło.

do góry więcej wersja klasyczna
Wiadomości (utwórz nową)
Brak nieprzeczytanych wiadomości